Dávid papagájai

Hullámos papagáj

 

 

Életmódja:

Kóborló életmódot folytat, ahol vizet és ennivalót talál, ott van a hazája. Főként fűmagvakkal táplálkozik. Röpte gyors, szabálytalan ívű. A kellemes időjárás és klíma kedvez a gyors elszaporodásának. Nincs elég ragadozó a szaporulat kordában tartására, de a gyakran jelentkező aszály megtizedeli az állományt.

 

Szaporodása

Fűvel bélelt faodvakban fészkel. Fészekalja 4-6 tojásból áll, melyen 16-18 napig kotlik. A fiatalok egy hónap múlva hagyják el az odút és három-négy hónapos korukban kapják meg felnőttkori színezetüket.

 

 

Nimfa papagáj:

 

 

Életmódja:

Nagy csapatokban a talajon keresgéli magokból, füvekből, gyomokból és bogyókból álló táplálékát. A párok a csapaton belül is összetartanak. Szárazság esetén egy-egy vízlelőhelyen akár 1000 madár is összegyűlhet. Szívesen üldögél a fák ágain, de táplálkozni többnyire a földön szokott. Röpte gyors és iránytartó.

 

Szaporodása

Költési időszaka a csapadék függvényében alakul, de inkább az őszi hónapokban szokott költeni. Faodúba készíti fészkét. Egy fán csak egy nimfapapagáj fészek található, a legközelebb 200 méterre tűri meg fajtársait költési idényben. Fészekalja négy-öt tojásból áll. A szülők felváltva kotlanak. A kotlási idő 18-21 nap, a kirepülési idő négy-öt hét.

 

 

Rozella papagáj:

 

 

Életmódja:

Gyümölcsökkel, virágokkal, nektárral, bogyókkal, magvakkal és gabonával táplálkozik.

 

Szaporodása:

Fák odvába rakja tojásait. A tojó 4–9 tojást rak, melyeket egyedül költ ki 20–22 nap alatt. Közben a hím rendszeresen ennivalót hoz a tojónak. A kikelő fiókákat a két szülőmadár közösen eteti.

 

 

 

 

Szavazás

Milyen az oldal szerinted? :)
Lehetne jobb is
Asztali nézet